ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

 
 

 

      
          
                            
AΝΔΡΟΜΑΧΗ (ΜΑΓΚΥ) ΜΟΝΤΖΟΛΗ              ΛΑΚΗΣ ΚΟΥΡΕΤΖΗΣ
       Καλλιτεχνική Διεύθυνση                             Διεύθυνση ΣπουδώνΛάκης Κουρετζής

Ο Λάκης Κουρετζής είναι Παιδαγωγός - Σκηνοθέτης - Συγγραφέας. Ειδικός σε θέματα Αισθητικής παιδείας και παιδευτικής θεατρικής έκφρασης. Σπούδασε Ψυχολογία της Παιδαγωγικής, Αισθητική αγωγή και έκφραση του παιδιού, Θέατρο και ειδικά: Παιδαγωγική θεάτρου, Σωματική έκφραση και Ψυχοδυναμική του ηθοποιού, Σημειολογική και αισθητική ανάλυση της θεατρικής πράξης - στην Αυστρία, Γερμανία και Ελβετία. Τα θέματα αυτά, συνεχίζει να ερευνά και να παρακολουθεί την εφαρμογή και την εξέλιξή τους στο Εξωτερικό καθώς και στην Ελλάδα.

  • ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ασχολήθηκε με θέματα αισθητικής παιδευτικής θεατρικής έκφρασης, οργάνωσης και λειτουργίας κέντρων προσχολικής και σχολικής αγωγής, εκπαιδευτηρίων κλπ. Είναι δημιουργός και εισηγητής του ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ στην Ελλάδα. Εκτός από τον στενό επαγγελματικό του χώρο, άρχισε να παρουσιάζει το Θεατρικό παιχνίδι από το 1976 συνεργαζόμενος με ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους και μέλη της ομάδας τέχνης «ΠΑΡΟΔΟΣ». Διδάσκει στην μετεκπαίδευση δασκάλων και νηπιαγωγών στο «Μαράσλειο», Δ.Δ.Ε. του Παν/μίου Αθηνών, στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/νίκης, στο Εργαστήρι Παιδαγωγικής Θεάτρου - Θεατρικού Παιχνιδιού του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, του οποίου είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Βασικός Εμψυχωτής. Επίσης στα εργαστήρια μακρόχρονης εκπαίδευσης εκπαιδευτικών ως Εμψυχωτών Θ.Π. στις πόλεις Λάρισας (από το1988), Ηράκλειο Κρήτης (1993), Βόλου, Πάτρας, σε διάφορα Π.Ε.Κ. σε σεμινάρια που οργανώνονται από Σχολικού Συμβούλους, Συλλόγους Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Γονέων, ΝΕΛΕ καθώς και από το Υπουργείο Παιδείας, την Γ.Γ. Ν.Γενιάς με θέμα: «Θεατρική παιδεία - Θεατρικό παιχνίδι».Έχει διευθύνει ερευνητικά εργαστήρια της Εταιρίας Σπουδών, Σχολής Μωραίτη και του Παν/μίου Αθηνών (τμήμα ΦΠΨ) με θέμα: «Το θεατρικό παιχνίδι στην εκπαιδευτική διαδικασία» και «επιμόρφωσης επιμορφωτών και ειδικών συμβούλων παιδιών και εφήβων με ειδικές ανάγκες», θεατρικά εργαστήρια για Γάλλους ηθοποιούς, Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά Γαλλικών Σχολείων - στο Σχολείο Ελληνικής κοινότητας Παρισίων, στο θέατρο ΑΙΝAUT της Βαλλανσιέν, στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών, καθώς και στην Κύπρο (Λευκωσία, Λάρνακα). Συνεργάτης Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μέλος ομάδων σύνταξης αναλυτικών προγραμμάτων και της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ-Τέχνη και Πολιτισμός στην Εκπαίδευση» των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού.
  • ΩΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ έχει ανεβάσει περισσότερα από 60 έργα ελληνικού και παγκόσμιου δραματολογίου συνεργαζόμενος με διάφορους επαγγελματικούς θιάσους, ομίλους νέων και κυρίως με την ομάδα τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ και το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Έχει τιμηθεί με το βραβείο «ΔΗΜ. ΡΟΝΤΗΡΗΣ». Διευθύνει θεατρικά ατελιέ στην Γαλλία και Αυστρία. Τελευταία σκηνοθετική του δουλειά ήταν στο έργο της Ναταλί Σαρότ «Για ένα ΝΑΙ ή για ένα ΟΧΙ» και το «Επάνω στη σκηνή σε βλέπω να τρέχεις» (μια παράσταση για παιδιά με ταυτόχρονη λειτουργία του θεατρικού παιχνιδιού, περιόδος 2000-2001).
  • ΩΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ έχει γράψει θεατρικά έργα που έχουν διάφορους θιάσους στην Ελλάδα (Θέατρο Στοά - Πάροδος - Θέατρο της Ημέρας κ.ά.) και στο εξωτερικό. Βιβλία για παιδιά (από τις εκδόσεις ΓΝΩΣΗ) - «ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ παιδαγωγική θεατρική πρακτική και θεατρολογική προσέγγιση» - «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» (εκδ. Καστανιώτη) - «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» (βιβλίο για τον δάσκαλο) από το ΥΕΠΘ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ (εκδ. ΟΕΔΒ), καθώς και πλήθος άρθρων σε περιοδικά - εφημερίδες - εκπαιδευτικά και θεατρικά έντυπα.

Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών και Θεατρικών Συγγραφέων, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και από τα ιδρυτικά μέλη μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου, 'Αλκη Ζέη, Δημήτρη Ποταμίτη κ.ά. του Ελληνικού Κέντρου της ASSITEJ (Διεθνούς Ινστιτούτου που ασχολείται με το θέατρο για παιδιά και νέους). Ιδρυτής της ομάδας τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ και συνιδρυτής μαζί με την Ανδρομάχη Μοντζολή της Εταιρίας καλλιτεχνικής και παιδευτικής θεατρικής έκφρασης ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ. Τον Γενάρη του 1995 εξελέγη στην Γαλλία πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Θεάτρου των Παιδιών.AΝΔΡΟΜΑΧΗ  (ΜΑΓΚΥ)   ΜΟΝΤΖΟΛΗ

Σκηνοθέτης - Σκηνογράφος - Θεατρολόγος. Ειδικός σε θέματα Παιδαγωγικής Θεάτρου.  Ιδρυτικό μέλος και Καλλιτεχνικός Δ/ντής του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ καθώς και του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ. Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών-Φιλοσοφική Σχολή.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΣΠΟΥΔΕΣ

ΠΤΥΧΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ   Τμήμα Γαλλικών Σπουδών  (1981) ΠΤΥΧΙΟ (ΜΑΙΤRISE) ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Paris III (1993) ΠΤΥΧΙΟ ΣΧΟΛΗΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΒΑΚΑΛΟ   Σκηνογραφία και Ενδυματολογία με δάσκαλο το Γιώργο Βακαλό, Ζωγραφική με τον    Παναγιώτη Τέτση, Ιστορία της Τέχνης με την Ελένη Βακαλό Διακόσμηση, Γραφικές τέχνες
ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ  Y.Π.Π.O - ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ για πρακτική εργασία στην  COMEDIE FRANCAISE (το ιστορικό Εθνικό Θέατρο της Γαλλίας) 1991&1992. Παρακολούθησε την λειτουργία του  σε όλους τους τομείς, με έμφαση   στον Τεχνικό (Σκηνικά, κοστούμια, φωτισμοί), καθώς και τη Σκηνοθεσία, συμμετέχοντας  στη διαδικασία ανεβάσματος  παραστάσεων δίπλα σε πολύ σημαντικούς σκηνοθέτες. Α. Καμύ, Γιουσέφ Σαϊν, Ζάκ Λασάλ,   Α. Βασίλιεφ,  Ντάριο Φο, Γιάννη Κόκκου. Οι ποικίλες αλλά πολυεπίπεδες ως προς το θέατρο σπουδές της και εμπειρίες, την οδήγησαν φυσιολογικά στη Σκηνοθεσία.
  
ΣKΗΝΟΘΕΣΙΑ
 Πρόσφατες Σκηνοθεσίες: «TΑΞΙΔΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΥΤΡΑ ΜΟΥ» μουσική κωμωδία του Ευγενίου Λαμπίς ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Καλοκαίρι 2008 υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας,  «ΜΟΝΟΔΙΑΛΟΓΟΙ-MONODIALOGUES»του Ιάκωβου Καμπανέλλη Παράσταση στα Γαλλικά με Γαλλικό θίασο, Παρίσι Μάιος 2008  THEATRE LUCERNAIRE  « ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ» του Βασ. Ζιώγα  ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ- ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΚΗΝΗ (2007), « ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ» Εφης Παπαθεοδώρου (2007)«ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ» του  Μολιέρου σε επίσημη συνεργασία με την COMEDIE FRANCAISE ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (2006-2007), «Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ» του Λάκη Κουρετζή (2006) ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ.

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ - ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
 Σκηνογραφίες και κοστούμια για Θέατρο, Μπαλέτο, Κινηματογράφο και Τηλεόραση. Συμμετοχή σε Φεστιβάλ Θεάτρου όπου κατέκτησε  4 ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ στα ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΙΘΑΚΗΣ  & ΚΟΡΙΝΘΟΥ τα έτη:1977,1978,1984,1987. Το πρώτο της βραβείο (1977) απένειμε κριτική επιτροπή με μέλη τον Ευγένιο Ιονέσκο, τον Ζάκ Λάκγ κ.ά. Ακολούθησαν πολλές συνεργασίες σε ιδιωτικά, Δημοτικά θέατρα και ΔΗΠΕΘΕ στην Αθήνα και  αλλού. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: «ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ» του σκηνοθέτη ΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ (ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2006), «ΡΑΔΙΟ ΜΟΣΧΑ»  Βασίλη Τριανταφυλλίδη ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: ΕΡΤ1 Τηλεοπτική σειρά ποιότητος, 18 επεισοδίων «Η ΛΥΓΕΡΗ»  βασισμένη στο μυθιστόρημα  του Ανδρέα Καρκαβίτσα
 
ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ-ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ-ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ- ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
 Επιμέλεια ύλης θεατρικών προγραμμάτων, έρευνες, μελέτες. Άρθρα σε έγκυρα περιοδικά και εφημερίδες ειδικού και γενικού ενδιαφέροντος στην  Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ
Εχει διδάξει Σκηνογραφία, Ενδυματολογία, Σκηνικό χώρο, Θεατρική πρακτική, Θεατρικό παιχνίδι:στο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ- ΤΜΗΜΑ  ΘΕΑΤΡΟΥ από το  1995, στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ του     ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, σε Δραματικές σχολές, σε σεμινάρια μετεκπαίδευσης ηθοποιών και εκπαιδευτικών, Εμψυχωτών Θεατρικού παιχνιδιού, Θεατρικής παιδείας και Δραματικής τέχνης. Σε προγράμματα ΕΟΚ, ΝΕΛΕ, ΟΕΕΚ. Εισηγήτρια σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό (Γαλλία, Σχολείο Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων, στο θέατρο AINAUT της Βαλλανσιέν , στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών). Πρόσφατα διηύθυνε ατελιέ Σωματικής Έκφρασης και Αυτοσχεδιασμού, στο Λουξεμβούργο  για την Θεατρική ομάδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Συνεργάτις του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ ΤΕΧΝΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» των Υπουργείων Παιδείας & Πολιτισμού.

ΜΕΛΟΣ  ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ,  του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, της ASSITEJ (Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για παιδιά και νέους), της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.
Το 1992 ίδρυσε μαζί με τον Λάκη Κουρετζή και έκτοτε διευθύνει το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, εταιρία καλλιτεχνικής και παιδευτικής Θεατρικής έκφρασης, που εφαρμόζει φιλόδοξο πρόγραμμα Θεατρικών και Εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων καθώς και το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ.