ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

 
 

 

      
          
                             
  
AΝΔΡΟΜΑΧΗ (ΜΑΓΚΥ) ΜΟΝΤΖΟΛΗ
      ΛΑΚΗΣ ΚΟΥΡΕΤΖΗΣ
      Καλλιτεχνική Διεύθυνση                     Διεύθυνση ΣπουδώνΛΑΚΗΣ ΚΟΥΡΕΤΖΗΣ

Ο Λάκης Κουρετζής είναι Παιδαγωγός - Σκηνοθέτης - Συγγραφέας. Ειδικός σε θέματα Αισθητικής παιδείας και παιδευτικής θεατρικής έκφρασης. Σπούδασε Ψυχολογία της Παιδαγωγικής, Αισθητική αγωγή και έκφραση του παιδιού, Θέατρο και ειδικά: Παιδαγωγική θεάτρου, Σωματική έκφραση και Ψυχοδυναμική του ηθοποιού, Σημειολογική και αισθητική ανάλυση της θεατρικής πράξης - στην Αυστρία, Γερμανία και Ελβετία. Τα θέματα αυτά, συνεχίζει να ερευνά και να παρακολουθεί την εφαρμογή και την εξέλιξή τους στο Εξωτερικό καθώς και στην Ελλάδα.

ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ασχολήθηκε με θέματα αισθητικής παιδευτικής θεατρικής έκφρασης, οργάνωσης και λειτουργίας κέντρων προσχολικής και σχολικής αγωγής, εκπαιδευτηρίων κλπ. Είναι δημιουργός και εισηγητής του ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ στην Ελλάδα. Εκτός από τον στενό επαγγελματικό του χώρο, άρχισε να παρουσιάζει το Θεατρικό παιχνίδι από το 1976 συνεργαζόμενος με ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους και μέλη της ομάδας τέχνης «ΠΑΡΟΔΟΣ». Διδάσκει στην μετεκπαίδευση δασκάλων και νηπιαγωγών στο «Μαράσλειο», Δ.Δ.Ε. του Παν/μίου Αθηνών, στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/νίκης, στο Εργαστήρι Παιδαγωγικής Θεάτρου - Θεατρικού Παιχνιδιού του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, του οποίου είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Βασικός Εμψυχωτής. Επίσης στα εργαστήρια μακρόχρονης εκπαίδευσης εκπαιδευτικών ως Εμψυχωτών Θ.Π. στις πόλεις Λάρισας (από το1988), Ηράκλειο Κρήτης (1993), Βόλου, Πάτρας, σε διάφορα Π.Ε.Κ. σε σεμινάρια που οργανώνονται από Σχολικού Συμβούλους, Συλλόγους Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Γονέων, ΝΕΛΕ καθώς και από το Υπουργείο Παιδείας, την Γ.Γ. Ν.Γενιάς με θέμα: «Θεατρική παιδεία - Θεατρικό παιχνίδι».Έχει διευθύνει ερευνητικά εργαστήρια της Εταιρίας Σπουδών, Σχολής Μωραίτη και του Παν/μίου Αθηνών (τμήμα ΦΠΨ) με θέμα: «Το θεατρικό παιχνίδι στην εκπαιδευτική διαδικασία» και «επιμόρφωσης επιμορφωτών και ειδικών συμβούλων παιδιών και εφήβων με ειδικές ανάγκες», θεατρικά εργαστήρια για Γάλλους ηθοποιούς, Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά Γαλλικών Σχολείων - στο Σχολείο Ελληνικής κοινότητας Παρισίων, στο θέατρο ΑΙΝAUT της Βαλλανσιέν, στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών, καθώς και στην Κύπρο (Λευκωσία, Λάρνακα). Συνεργάτης Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μέλος ομάδων σύνταξης αναλυτικών προγραμμάτων και της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ-Τέχνη και Πολιτισμός στην Εκπαίδευση» των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού.

ΩΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ έχει ανεβάσει περισσότερα από 60 έργα ελληνικού και παγκόσμιου δραματολογίου συνεργαζόμενος με διάφορους επαγγελματικούς θιάσους, ομίλους νέων και κυρίως με την ομάδα τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ και το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Έχει τιμηθεί με το βραβείο «ΔΗΜ. ΡΟΝΤΗΡΗΣ». Διευθύνει θεατρικά ατελιέ στην Γαλλία και Αυστρία. Τελευταία σκηνοθετική του δουλειά ήταν στο έργο της Ναταλί Σαρότ «Για ένα ΝΑΙ ή για ένα ΟΧΙ» και το «Επάνω στη σκηνή σε βλέπω να τρέχεις» (μια παράσταση για παιδιά με ταυτόχρονη λειτουργία του θεατρικού παιχνιδιού, περιόδος 2000-2001).

ΩΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ έχει γράψει θεατρικά έργα που έχουν διάφορους θιάσους στην Ελλάδα (Θέατρο Στοά - Πάροδος - Θέατρο της Ημέρας κ.ά.) και στο εξωτερικό. Βιβλία για παιδιά (από τις εκδόσεις ΓΝΩΣΗ) - «ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ παιδαγωγική θεατρική πρακτική και θεατρολογική προσέγγιση» - «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» (εκδ. Καστανιώτη) - «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» (βιβλίο για τον δάσκαλο) από το ΥΕΠΘ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ (εκδ. ΟΕΔΒ), καθώς και πλήθος άρθρων σε περιοδικά - εφημερίδες - εκπαιδευτικά και θεατρικά έντυπα.

Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών και Θεατρικών Συγγραφέων, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και από τα ιδρυτικά μέλη μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου, 'Αλκη Ζέη, Δημήτρη Ποταμίτη κ.ά. του Ελληνικού Κέντρου της ASSITEJ (Διεθνούς Ινστιτούτου που ασχολείται με το θέατρο για παιδιά και νέους). Ιδρυτής της ομάδας τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ και συνιδρυτής μαζί με την Ανδρομάχη Μοντζολή της Εταιρίας καλλιτεχνικής και παιδευτικής θεατρικής έκφρασης ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ. Τον Γενάρη του 1995 εξελέγη στην Γαλλία πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Θεάτρου των Παιδιών.


AΝΔΡΟΜΑΧΗ  (ΜΑΓΚΥ)   ΜΟΝΤΖΟΛΗ

Η Ανδρομάχη Μοντζολή είναι Σκηνοθέτης - Σκηνογράφος – Θεατρολόγος - Παιδαγωγός Θεάτρου. Διδάκτωρ Θεατρολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.Ειδική σε θέματα Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικής Αγωγής. Ίδρυσε και διευθύνει καλλιτεχνικά το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.

ΈXEI ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ Γαλλική Φιλολογία στη ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ , Θεατρολογία στο ΠΑΝ/ΜΙΟ της  ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ ΠΑΡΙΣΙΩΝ, Καλές Τέχνες, Σκηνογραφία και Ενδυματολογία με δάσκαλο το Γιώργο Βακαλό, Ζωγραφική με τον Παναγιώτη Τέτση, Ιστορία της Τέχνης με την Ελένη Βακαλό. Με ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ  του ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ  εργάστηκε στην  COMEDIE FRANCAISE (το ιστορικό Εθνικό Θέατρο της Γαλλίας) δίπλα σε πολύ σημαντικούς σκηνοθέτες: Γιουσέφ Σαϊν, Ζάκ Λασάλ,  Α. Βασίλιεφ,  Ντάριο Φο, Γιάννη Κόκκο.

ΈΧΕΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣΕΙ θεατρικές παραστάσεις σε ΔΗΠΕΘΕ και ιδιωτικά θέατρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει αναλάβει Σκηνογραφίες και κοστούμια για Θέατρο, Μπαλέτο, Κινηματογράφο και Τηλεόραση με συμμετοχές σε Φεστιβάλ και πολλά βραβεία. Έχει κάνει θεατρικές διασκευές, έρευνες, μελέτες και άρθρα σε έγκυρα περιοδικά και εφημερίδες στην  Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΈΧΕΙ ΔΙΔΑΞΕΙ στο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Τμήμα Θεάτρου, στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, σε Δραματικές σχολές και σεμινάρια στην Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Μόναχο.

Συνεργάτις του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ ΤΕΧΝΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» των Υπουργείων Παιδείας & Πολιτισμού.

Μέλος: ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ, ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ASSITEJ (Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για παιδιά και νέους), ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.