ΜΠΛΕ ΣΚΗΝΗ

Η «Πηνελόπη Δέλτα» στο Θέατρο της Ημέρας 
Οι παραστάσεις τελείωσαν για ΦΕΤΟΣ!!!!!!

Τιμές εισιτηρίων:
γενική είσοδος 14 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ, ομαδικό-ανέργων 8 ευρώ
Λαϊκή απογευματινή 10 ευρώ γενική είσοδος

Πατήστε εδώ για να κλείσετε εισιτήρια ηλεκτρονικά...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ  ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ αφιερώνει την φετινή θεατρική και εκπαιδευτική του δραστηριότητα (περίοδο 2014 -15), στην πρωτοπόρο Ελληνίδα λογοτέχνιδα ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ, συνθέτοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα παραστάσεων και δράσεων για ενήλικες και παιδιά, το οποίο ενορχηστρώνεται  γύρω από τη ζωή και το έργο της και περιλαμβάνει:- ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ για το ενήλικο κοινό και  μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
Στο έργο «Πηνελόπη Δέλτα» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου,  παρουσιάζεται η ζωή της και τα σύγχρονα του καιρού της γεγονότα, όπως η ίδια τα κατέγραψε, ώστε ο  θεατής, να έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη συγγραφέα και να διαμορφώσει  εικόνα για το περιβάλλον όπου έζησε και εξελίχθηκε πνευματικά.

Την Πηνελόπη Δέλτα ενσαρκώνει η Τζένη Καλλέργη, τον πατέρα της Εμμανουήλ Μπενάκη ο Ντίνος Καρύδης, τον φλογερό έρωτα της ζωής της ΄Ιωνα Δραγούμη ο Θεόφιλος Βανδώρος και την πιστή της Μαριάνθη η Ράσμη Τσόπελα.

Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Μοντζολή. Τα σκηνικά και τα κοστούμια εποχής επιμελείται ο Ανδρέας Σαραντόπουλος . Την μουσική της παράστασης συνθέτει (για πρώτη του φορά στο θέατρο) ο Γιάννης Κότσιρας, ενώ τους φωτισμούς και τα βίντεο επιμελείται ο Κώστας Κιμούλης. Βοηθός σκηνοθέτη Μιχαήλ Γιαννικάκης.
Η παράσταση , υπό την αιγίδα του Μουσείου Μπενάκη, υποστηρίζεται από την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και ως κύριο χορηγό επικοινωνία, έχει το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής των Ελλήνων.

(Αποσπάσματα του έργου μας υπό μορφή αναλογίου παρουσιάστηκαν μετά από πρόσκληση του συλλόγου Εκδοτών-βιβλιοπωλών, στην  Έκθεση βιβλίου στο Ζάππειο, στις 10 Σεπτεμβρίου για τους επισκέπτες της έκθεσης).

- trailer: https://www.youtube.com/watch?v=kihVWR6A2Xw
              http://www.musiccorner.gr/o-giannis-kotsiras-grafi-gia-proti-fora-mousiki-gia-to-theatro-119644/


Σε συνεργασία με το Τμήμα Λογοτεχνίας και το Παιδαγωγικό Τμήμα  του Πανεπιστημίου Αθηνών,  διακεκριμένοι εκπρόσωποι του Παιδαγωγικού, Λογοτεχνικού και Θεατρικού χώρου θα μας μυήσουν στο εκπαιδευτικό και Λογοτεχνικό έργο της Πηνελόπης Δέλτα και την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία. Τα έργα της, γαλούχησαν πολλές γενιές ελληνοπαίδων και παραμένουν επίκαιρα μέχρι τις μέρες μας.

- ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ
Παραστάσεις-Θεατρικά Παιχνίδια,  όπου  τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στα δρώμενα, με την παιδαγωγική επιμέλεια  του κορυφαίου παιδαγωγού και δημιουργού της μεθόδου του Θεατρικού Παιχνιδιού Λάκη Κουρετζή,  Διευθυντή σπουδών του Θεάτρου της Ημέρας.
Οι διαδραστικές αυτές παραστάσεις βασίζονται σε ερεθίσματα από τα κλασσικά παιδικά βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα  («Ο Μάγκας», «ο  Τρελλαντώνης»,  «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου», «Τα μυστικά του Βάλτου» κ.α), τα οποία ανέθρεψαν ολόκληρες γενιές.
Ειδικότερα:
«ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ»
Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται και γνωρίζουν την πρωτοπόρο Ελληνίδα συγγραφέα που γαλούχησε ολόκληρες γενιές με ερεθίσματα από τα παιδικά της βιβλία.
«ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ» Παράσταση Θεατρικού παιχνιδιού βασισμένου στα βιβλία της συγγραφέως που «αγγίζουν» το θέμα «Πατρίδα»  στη γενικότερη έννοια του. Με αντιπολεμικό και ειρηνιστικό χαρακτήρα, εξοικιώνουν τα παιδιά στο ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό θέμα.

«ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ & Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΗΝΕΠΟΛΗΣ ΔΕΛΤΑ με τη δική μας ματιά»
Τα μελαγχολικά θέματα των ιστοριών της συγγραφέως  συναντούν τα σημερινά παιδιά με μια πλέον αισιόδοξη διάθεση και προοπτική.

Οι συνεργάτες μας θεατροπαιδαγωγοί - απόφοιτοι της Σχολής Παιδαγωγικής Θεάτρου του Θεάτρου μας, ήδη επεξεργάστηκαν τα θέματα και προετοίμασαν τις διαδραστικές παραστάσεις ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών.

- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ
Εργαστήρια  για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους, θεατροπαιδαγωγούς, ηθοποιούς, όπου θα ευαισθητοποιηθούν και προσεγγίσουν βιωματικά,  θέματα μέσα από τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα, αποκτώντας έτσι την τεχνογνωσία, τις ευκολίες και τα μέσα ώστε να μεταφέρουν την δημιουργική αυτή διαδικασία στους μαθητές τους.

Η Πηνελόπη Δέλτα αποτελεί μια εμβληματική  γυναικεία παρουσία ανάμεσα στις πρωτοπόρες γυναικείες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα. Αγαπημένη αδελφή του Αντώνη Μπενάκη και  πιστή φίλη του Ελευθέριου Βενιζέλου, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την ταραγμένη περίοδο των Βαλκανικών πολέμων και της Μικρασιατικής Καταστροφής ως τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Είχε μια ζωή γοητευτική και δεμένη με την ιστορία του τόπου. Καθιερώθηκε στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας για το εμπνευσμένο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο της, για το οποίο άλλωστε τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών το 1930.
Θεωρούμε χρέος μας να ζωντανέψουμε μέσα από το θέατρο τη ζωή και το έργο της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέως και να ευαισθητοποιήσουμε το πλατύ κοινό αλλά και τα παιδιά με εκδηλώσεις αντάξιες της ποιότητας και του μεγαλείου του έργου της.