ΜΠΛΕ ΣΚΗΝΗ

Η «Πηνελόπη Δέλτα» στο Θέατρο της Ημέρας 
από 1/11/2014ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ  ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ αφιερώνει την φετινή θεατρική και εκπαιδευτική του δραστηριότητα (περίοδο 2014 -15), στην πρωτοπόρο Ελληνίδα λογοτέχνιδα ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ, συνθέτοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα παραστάσεων και δράσεων για ενήλικες και παιδιά, το οποίο ενορχηστρώνεται  γύρω από τη ζωή και το έργο της και περιλαμβάνει:- ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ για το ενήλικο κοινό και  μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
Στο έργο «Πηνελόπη Δέλτα» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου,  παρουσιάζεται η ζωή της και τα σύγχρονα του καιρού της γεγονότα, όπως η ίδια τα κατέγραψε, ώστε ο  θεατής, να έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη συγγραφέα και να διαμορφώσει  εικόνα για το περιβάλλον όπου έζησε και εξελίχθηκε πνευματικά.

Την Πηνελόπη Δέλτα ενσαρκώνει η Τζένη Καλλέργη, τον πατέρα της Εμμανουήλ Μπενάκη ο Ντίνος Καρύδης, τον φλογερό έρωτα της ζωής της ΄Ιωνα Δραγούμη ο Θεόφιλος Βανδώρος και την πιστή της Μαριάνθη η Ράσμη Τσόπελα.

Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Μοντζολή. Τα σκηνικά και τα κοστούμια εποχής επιμελείται ο Ανδρέας Σαραντόπουλος . Την μουσική της παράστασης συνθέτει (για πρώτη του φορά στο θέατρο) ο Γιάννης Κότσιρας, ενώ τους φωτισμούς και τα βίντεο επιμελείται ο Κώστας Κιμούλης. Βοηθός σκηνοθέτη Μιχαήλ Γιαννικάκης.
Η παράσταση , υπό την αιγίδα του Μουσείου Μπενάκη, υποστηρίζεται από την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και ως κύριο χορηγό επικοινωνία, έχει το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής των Ελλήνων.

(Αποσπάσματα του έργου μας υπό μορφή αναλογίου παρουσιάστηκαν μετά από πρόσκληση του συλλόγου Εκδοτών-βιβλιοπωλών, στην  Έκθεση βιβλίου στο Ζάππειο, στις 10 Σεπτεμβρίου για τους επισκέπτες της έκθεσης).

Παραστάσεις:
 Κάθε Σάββατο ώρα 9μμ και Κυριακή 8μμ από 1η Νοεμβρίου 2014
Τιμές εισιτηρίων:
Γεν. είσοδος 14 ευρώ, Φοιτητικό 10 ευρώ, ομαδικό-ανέργων 8 ευρώ
Η παράσταση λόγω μεγάλης προσέλευσης κοινού θα παρουσιασθεί εκτάκτως τα Χριστούγεννα, 25/12 ώρα 8μ.μ και την 26/12 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ώρα 6 μ.μ.

- ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Σε συνεργασία με το Τμήμα Λογοτεχνίας και το Παιδαγωγικό Τμήμα  του Πανεπιστημίου Αθηνών,  διακεκριμένοι εκπρόσωποι του Παιδαγωγικού, Λογοτεχνικού και Θεατρικού χώρου θα μας μυήσουν στο εκπαιδευτικό και Λογοτεχνικό έργο της Πηνελόπης Δέλτα και την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία. Τα έργα της, γαλούχησαν πολλές γενιές ελληνοπαίδων και παραμένουν επίκαιρα μέχρι τις μέρες μας.

- ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ
Παραστάσεις-Θεατρικά Παιχνίδια,  όπου  τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στα δρώμενα, με την παιδαγωγική επιμέλεια  του κορυφαίου παιδαγωγού και δημιουργού της μεθόδου του Θεατρικού Παιχνιδιού Λάκη Κουρετζή,  Διευθυντή σπουδών του Θεάτρου της Ημέρας.
Οι διαδραστικές αυτές παραστάσεις βασίζονται σε ερεθίσματα από τα κλασσικά παιδικά βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα  («Ο Μάγκας», «ο  Τρελλαντώνης»,  «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου», «Τα μυστικά του Βάλτου» κ.α), τα οποία ανέθρεψαν ολόκληρες γενιές.
Ειδικότερα:
«ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ»
Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται και γνωρίζουν την πρωτοπόρο Ελληνίδα συγγραφέα που γαλούχησε ολόκληρες γενιές με ερεθίσματα από τα παιδικά της βιβλία.
«ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ» Παράσταση Θεατρικού παιχνιδιού βασισμένου στα βιβλία της συγγραφέως που «αγγίζουν» το θέμα «Πατρίδα»  στη γενικότερη έννοια του. Με αντιπολεμικό και ειρηνιστικό χαρακτήρα, εξοικιώνουν τα παιδιά στο ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό θέμα.

«ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ & Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΗΝΕΠΟΛΗΣ ΔΕΛΤΑ με τη δική μας ματιά»
Τα μελαγχολικά θέματα των ιστοριών της συγγραφέως  συναντούν τα σημερινά παιδιά με μια πλέον αισιόδοξη διάθεση και προοπτική.

Οι συνεργάτες μας θεατροπαιδαγωγοί - απόφοιτοι της Σχολής Παιδαγωγικής Θεάτρου του Θεάτρου μας, ήδη επεξεργάστηκαν τα θέματα και προετοίμασαν τις διαδραστικές παραστάσεις ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών.

- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ
Εργαστήρια  για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους, θεατροπαιδαγωγούς, ηθοποιούς, όπου θα ευαισθητοποιηθούν και προσεγγίσουν βιωματικά,  θέματα μέσα από τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα, αποκτώντας έτσι την τεχνογνωσία, τις ευκολίες και τα μέσα ώστε να μεταφέρουν την δημιουργική αυτή διαδικασία στους μαθητές τους.

Η Πηνελόπη Δέλτα αποτελεί μια εμβληματική  γυναικεία παρουσία ανάμεσα στις πρωτοπόρες γυναικείες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα. Αγαπημένη αδελφή του Αντώνη Μπενάκη και  πιστή φίλη του Ελευθέριου Βενιζέλου, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την ταραγμένη περίοδο των Βαλκανικών πολέμων και της Μικρασιατικής Καταστροφής ως τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Είχε μια ζωή γοητευτική και δεμένη με την ιστορία του τόπου. Καθιερώθηκε στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας για το εμπνευσμένο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο της, για το οποίο άλλωστε τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών το 1930.
Θεωρούμε χρέος μας να ζωντανέψουμε μέσα από το θέατρο τη ζωή και το έργο της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέως και να ευαισθητοποιήσουμε το πλατύ κοινό αλλά και τα παιδιά με εκδηλώσεις αντάξιες της ποιότητας και του μεγαλείου του έργου της.Το αυτοβιογραφικό έργο του Τζ. Μπέρναρ Σω
«ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΟΥ ΨΕΥΤΗ»
από το θίασο «Ιχνηλάτες»
στο Θέατρο της Ημέρας κάθε Πέμπτη και Παρασκευή έως 26/12


Με τους: ΝΙΤΑ ΠΑΓΩΝΗ, ΒΥΡΩΝΑ ΚΟΛΑΣΗ

Σκηνοθεσία: ΤΑΣΟΣ ΛΕΡΤΑΣΜετά την επιτυχία που σημείωσε πέρσι η παράσταση «Αγαπημένε μου ψεύτη» του Τζ. Μπέρναρ Σω που παρουσιάστηκε σε περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», η παράσταση μεταφέρεται στο Θέατρο της Ημέρας, για να αποτελέσει το εναρκτήριο έργο που θα παρουσιάσει ο θίασος «Ιχνηλάτες» τη φετινή χρονιά. Το έργο σε σκηνοθεσία του Τάσου Λέρτα με πρωταγωνιστές τη Νίτα Παγώνη και τον Βύρωνα Κολάση, που κέρδισαν πέρσι με τις ερμηνείες τους το κοινό, θα κάνει πρεμιέρα στις 7 Νοεμβρίου.

Σύντομα ο θίασος «Ιχνηλάτες» θα ξεκινήσει πρόβες στο έργο του Ευγένιου Ο΄Νηλ «Το μακρύ ταξίδι της Μέρας μέσα στη Νύχτα» που θα διαδεχτεί το έργο «Αγαπημένε μου ψεύτη» επίσης στο Θέατρο της Ημέρας, σε σκηνοθεσία Τάσου Λέρτα. Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν οι: Βύρωνας Κολάσης, Νίτα Παγώνη, Οδυσσέας Σταμούλης, Χάρις Συμεωνίδου, Ηλίας Μιχαήλ.

Οι δύο αυτές παραστάσεις «Ο αγαπημένος ψεύτης» και «Το μακρύ ταξίδι της Μέρας μέσα στη Νύχτα» έρχονται αμέσως μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του θιάσου «Ιχνηλάτες» «Βρυκόλακες» του Ίψεν στο Διάχρονο Θέατρο, τα τρία μονόπρακτα «Από τον Τσέχοφ στον Καμπανέλη» στο θέατρο Ελυζέ και την κωμωδία «Σουλουμουτούχουμ Τσιτσιρί», επίσης στο θέατρο Ελυζέ.Γραμμένο από τον κορυφαίο Ιρλανδό συγγραφέα Τζορτζ Μπέρναρ Σω, το έργο «Αγαπημένε μου ψεύτη», διηγείται την σχέση που διατηρούσε ο ίδιος για σαράντα περίπου χρόνια με την μεγάλη Αγγλίδα ηθοποιό Πατρίτσια Κάμπελ. Με επαναστατικό τρόπο γραφής από τον ευρηματικό Ιρλανδό πολυβραβευμένο συγγραφέα, το «Αγαπημένε μου ψεύτη» βασίζεται στην γεμάτη συναισθήματα, εντάσεις και κορυφώσεις αλληλογραφία που αντάλλαξε το ζευγάρι κατά τη διάρκεια της εκρηκτικής, όσο και πολυκύμαντης σχέσης τους. Τα δύο πρόσωπα του έργου ερμηνεύουν η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου Νίτα Παγώνη και ο επίσης από την πρώτη κρατική σκηνή προερχόμενος Βύρων Κολάσης, καταθέτοντας ένα αληθινό ρεσιτάλ ηθοποιίας.

Μια αληθινή ιστορία αγάπης και πάθους, όπου κυριαρχούν βαθειά ανθρώπινα συναισθήματα, στην οποία ο συγγραφέας με μαεστρία καταγράφει παράλληλα το ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της εποχής. Ο Τζωρτζ Μπέρναρ Σω με λόγο κοφτερό σαν νυστέρι, καταγγέλλει τον πόλεμο και τον Χίτλερ και εκφράζει ξεκάθαρα την αντιπολεμική του στάση. Τα μεγάλα γεγονότα που συμβαίνουν ανάμεσα στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους στην Ευρώπη και την Αμερική, γίνονται φόντο του έργου. Παράλληλα ο συγγραφέας γίνεται έντονα αυτοσαρκαστικός και μέσα από το δεσμό του με την Πατρίτσια Κάμπελ, έναν δεσμό που γνώριζε τόσο η σύζυγος του, όσο και ο κοινωνικός περίγυρος, σκιαγραφεί τον αντίκτυπο που δημιουργεί η σχέση δύο δημόσιων προσώπων στο περιβάλλον τους.

Ο σκηνοθέτης Τάσος Λέρτας μιλά για ένα πολύ σημαντικό, τολμηρό, έργο, που δεν ανεβαίνει συχνά στη χώρα μας –το προηγούμενο ανέβασμα έγινε πριν από σαράντα χρόνια- στο οποίο ο Μπέρναρ Σω αναδεικνύει σε πρώτο πρόσωπο του έργου την ίδια τη σχέση του με την Αγγλίδα ηθοποιό. Τα γράμματα τους μέσα σε μια καπελιέρα επί σκηνής, γίνονται ο άλλος πρωταγωνιστής της παράστασης. Οι δύο ηθοποιοί ακροβατούν ανάμεσα σ αυτά τα ίδια τα συναισθήματα τους, τα οποία εκφράζουν είτε απευθείας ο ένας στον άλλον, είτε μέσα από τις επιστολές τους μέσα από μια ευφυή «αντιπαράθεση», με την οποία ο Ιρλανδός συγγραφέας καταφέρνει να κρατήσει, για δύο ώρες, αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή.

Στην ατμόσφαιρα του έργου συμβάλλουν ιδιαίτερα τα σκηνικά και τα κοστούμια εποχής που επέλεξε η σκηνογράφος Μαριλένα Μέλη ειδικά για την παράσταση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία : Τάσος Λέρτας
Σκηνικά – κοστούμια : Μαριλένα Μέλη
Μουσική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λέρτα
Ενδυματολογική χορηγία : Μάκης Καρράς
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαριλένα Μέλη, Θοδωρής Αρεστός.
Επεξεργασία : Studio Kapeloni
ΠΑΙΖΟΥΝ : Νίτα Παγώνη, Βύρων Κολάσης.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ :
Θέατρο της Ημέρας: Νικ. Γεννηματά 20 Αμπελόκηποι (μετρό Πανόρμου, έξοδος Χατζηκωνσταντή).
Ημέρες και ώρες παραστάσεων :
Πέμπτη και Παρασκευή: 21:00 μ.μ.
Διάρκεια: 1ώρα και 45 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου:10 ευρώ, ανέργων και φοιτητικό 7 ευρώ.

*Τα Χριστούγεννα  25/12 δεν θα πραγματοποιηθεί η παράσταση!