ΜΠΛΕ ΣΚΗΝΗ

 

Α΄ Συνάντηση ομάδων Θεατρικού Παιχνιδιού

Παραστάσεις για ενήλικες
από 27-30 Σεπτεμβρίου 2014 στο Θέατρο της Ημέρας

Το Θέατρο της Ημέρας διοργανώνει την 1η Συνάντηση ομάδων Θεατρικού Παιχνιδιού στο πλαίσιο του κύκλου «Από το Θεατρικό Παιχνίδι στην οργανωμένη παράσταση». Ομάδες που δραστηριοποιούνται σε πανελλήνια κλίμακα και εφαρμόζουν την μέθοδο του Θεατρικού Παιχνιδιού στην εκπαιδευτική και θεατρική διαδικασία, θα παρουσιάσουν παραστάσεις για ενήλικο κοινό που προετοίμασαν με βάση τις τεχνικές και την μέθοδο αυτή. Οι παραστάσεις θα πλαισιωθούν από στρογγυλό τραπέζι όπου θα συμμετέχουν ειδικοί και εκπρόσωποι ομάδων από όλη την Ελλάδα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Σάββατο 27/9/2014
Ομάδα αποφοίτων Κρήτης Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου & Θεατρικού Παιχνιδιού Θεάτρου της Ημέρας
Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία-επιλογή μουσικής: Λάκης Κουρετζής
Σκηνική διδασκαλία: Μαρία Κεφαλάκη
Ώρα έναρξης παραστάσεων 7:30μ.μ. (με δύο 20/λεπτα διαλείμματα)

α) Γυναικών αντι-κάτοπτρα
Το πρώτο μέρος της παράστασης στηρίχτηκε σε σειρά ασκήσεων, όπου τα μέλη της ομάδας προσπάθησαν ν’ ανακαλύψουν, να αντι- κατοπτρίσουν, τις τέσσερις εποχές της γυναίκας, μέσα από τις τέσσερις εποχές ενός δέντρου.Το δεύτερο μέρος στηρίχτηκε στη διερεύνηση των σχέσεων της γυναίκας με τον άντρα, τον εαυτό της, τον κοινωνικό περίγυρο, τις άλλες γυναίκες. Αναπαριστάνονται οι αντι-κατοπτρισμοί αυτών των σχέσεων, όπως τους επεξεργάστηκε η ομάδα. Επίσης, εμφανίζονται - σε χιουμοριστικό επίπεδο -  και «αντι-κατοπτρισμοί» του άντρα, όπως δημιουργήθηκαν από το αντρικό μέλος της ομάδας. 

β) Οι γυναίκες με τα κόκκινα
Ένα μέρος της παράστασης ΙΙ βασίστηκε σε σειρά ασκήσεων, κατά τις οποίες η ομάδα επεξεργάστηκε, μέσα από το παιχνίδι των ρόλων, το παρακάτω απόσπασμα του Σοπενχάουερ από το βιβλίο  του «Περί γυναικών» και προσπάθησε να δώσει τη δική της απάντηση σε αυτό:
«Η φύση προόρισε τη γυναίκα για την υπακοή. Όποια βρεθεί σε κατάσταση ανεξαρτησίας, που είναι ενάντια στη φύση της,  προσκολλάται σ’ έναν άντρα. Αν είναι νέα σ’ έναν εραστή, αν είναι ηλικιωμένη σ’ έναν πνευματικό».

Επίσης, στην παράσταση αυτή παρουσιάζονται θέματα που προέκυψαν από τη θεωρητική και βιωματική ενασχόληση της ομάδας με την ανθρώπινη φύση της γυναίκας και τους προβληματισμούς που αναδύθηκαν. Αυτά αναπαριστάνονται σκηνικά μέσα και από κείμενα του Λάκη Κουρετζή.

γ) Όταν το θέατρο έπλασε τη γυναίκα
Η παράσταση βασίζεται σε μια ενότητα κειμένων από ασκήσεις με θέμα «Το Πρόσωπο ως Ρόλος – Ο Ρόλος ως Πρόσωπο».
Τα μέλη της Ομάδας επιχείρησαν τη συνάντησή τους με γυναικείους θεατρικούς ρόλους, από διάφορα θεατρικά έργα. Οι ρόλοι που επιλέχτηκαν προέρχονται από τα έργα: «Μαρία Στιούαρτ» του Σίλλερ, «Μακβέθ» του Σαίξπηρ, «Θείος Βάνιας» και «Γλάρος» του Τσέχωφ, «Γέρμα» και «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα, «Ο πατέρας» του Στρίντμπεργκ, «Παλιοί Καιροί», «Ο Εραστής» και «Η Συλλογή» του Πίντερ,       «Ω! Οι ευτυχισμένες μέρες» του Μπέκετ. Τα κείμενα από τα έργα αυτά αποτέλεσαν ερέθισμα για τη δημιουργία νέων κειμένων, ή τη διασκευή τους, ή άλλοτε αποδόθηκαν αυτούσια.


Συμπεριλαμβάνονται, επίσης, ποίηση του T. S. Eliot και σκηνική σύνθεση που προέκυψε από την ενασχόληση της ομάδας με το μυθιστόρημα του Τζιν Γουάιλντερ «Η γυναίκα που δεν ήθελε». 
Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

Κυριακή 28/9/2014
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Από το θεατρικό παιχνίδι στην οργανωμένη παράσταση» ώρα 11:00 π.μ.
Ομιλητής: Λάκης Κουρετζής, συντονίζει η Ανδρομάχη Μοντζολή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ομάδων από όλη την Ελλάδα.

Παράσταση: Ανάμεσα σε δράκους ώρα 8:30μ.μ.

Από την Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου
Ιδέα-Δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Λάκης Κουρετζής
Ένα σκηνικό πείραμα σε δύο πράξεις.


Το έργο είναι ένα σκηνικό θεατρικό παιχνίδι για όσα φαίνονται και όσα κρύβονται μέσα στον καθένα. Το πρώτο μέρος βασίζεται στο μονόπρακτο θεατρικό έργο « Η πιο δυνατή» του Αύγουστου Στρίνμπεργκ, ενώ το δεύτερο αποτελείται από κείμενα μελών της ομάδας.
Εφτά δρακόντειες γυναίκες, ένας μαιτρ και ένας σερβιτόρος, εμφανίζονται μέσα από το κείμενο του Στρίνμπεργκ και αποχωρούν μυστηριακά, απόκοσμα, για τον κόσμο που κρύβεται πίσω από το άυλο πέπλο του φαινομενικού, για τον κόσμο των δράκων. Οι δυο κόσμοι συνυπάρχουν, έως ότου κάτι ή κάποιος τραβήξει αυτό το πέπλο και τότε…

Τιμές εισιτηρίων: 7€  γενική είσοδος. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

 

Δευτέρα 29/9/2014
Ομάδα αποφοίτων Αθήνας του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου & Θεατρικού Παιχνιδιού Θεάτρου της Ημέρας

Παράσταση: Επτά μύθοι-μια παράσταση ώρα 9:00μ.μ.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αφροδίτη ΠαρζακώνηΑποσπάσματα και στοιχεία των ακόλουθων μύθων: της Αλκυόνης και του Κήυκα, της Ήρας, του Ηρός, Ερισύχθωνα, της Περσεφόνης, της Στυγός, της Ψυχής…
Είναι κανείς εδώ!
Θέλω να φύγω. Να γίνω ένα τεράστιο παγωτό σοκολάτας.
Ακούς! Θέλω να ΄μαι ελεύθερη.
Που θα πας?
Θα με βρεις στο βλέμμα ενός παιδιού όταν ενωθεί η ψυχή μου με την ψυχή σου.

Τιμές εισιτηρίων: 7€  γενική είσοδος. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

Τρίτη 30/9/2014
Θεατρικός Όμιλος Πολιτιστικής Λέσχης

Παράσταση: Ω-μέγα του Λάκη Κουρετζή ώρα 9:00μ.μ.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κόντος
Μια αυτοσχεδιαστική παντομίμα για δυο πρόσωπα και τρεις φωνές


Το έργο που ξαναζωντανεύει στη σκηνή έπειτα από 40 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα (1974-2014), αναφέρεται στη ζωή του ανθρώπου την οποία προσπαθεί να συμπυκνώσει επάνω σε ένα γράμμα του ελληνικού αλφάβητου, αλλά και σε μια πανανθρώπινη φωνή (κραυγή; / επιφώνημα; / κλάμα; / διαστημικό βαθύτατα ανθρώπινο ήχο αναπνοής, ένδειξη ζωής ή προμήνυμα πόνου και θανάτου;) που εκστομίζεται σε διάφορες φάσεις της ανθρώπινης εξέλιξης καθ’ όλη την διάρκεια του ανθρώπινου βίου. Εκφράζει πλήθος συναισθημάτων. Την αρχή και το τέλος της ζωής. Υπαινίσσεται λειτουργίες της ανθρώπινης γλώσσας και του νοηματικού περιεχομένου των λέξεων. Λέξεις που γίνονται «εντολές», «νουθεσίες», «διδαχές», «προσταγές», «διαταγές», «απαγορεύσεις» που δέχεται ο άνθρωπος έξωθεν από διάφορες «αρχές», «εξουσίες», «κηδεμονίες» κ.α. και υπακούει σε αυτές ή κάποτε επαναστατεί στις καταστάσεις που του δημιούργησαν οι λέξεις.

Τιμές εισιτηρίων: 10€  γενική είσοδος. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

 

 

Η «Πηνελόπη Δέλτα» στο Θέατρο της Ημέρας 
από 1/11/2014ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ  ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ αφιερώνει την φετινή θεατρική και εκπαιδευτική του δραστηριότητα (περίοδο 2014 -15), στην πρωτοπόρο Ελληνίδα λογοτέχνιδα ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ, συνθέτοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα παραστάσεων και δράσεων για ενήλικες και παιδιά, το οποίο ενορχηστρώνεται  γύρω από τη ζωή και το έργο της και περιλαμβάνει:- ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ για το ενήλικο κοινό και  μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
Στο έργο «Πηνελόπη Δέλτα» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου,  παρουσιάζεται η ζωή της και τα σύγχρονα του καιρού της γεγονότα, όπως η ίδια τα κατέγραψε, ώστε ο  θεατής, να έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη συγγραφέα και να διαμορφώσει  εικόνα για το περιβάλλον όπου έζησε και εξελίχθηκε πνευματικά.
Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Μοντζολή. Πρωταγωνιστούν: Ντίνος Καρύδης, Τζένη Καλλέργη, Θεόφιλος Βανδώρος, Ράσμη Τσόπελα. Την μουσική της παράστασης συνθέτει ο Γιάννης Κότσιρας και τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται ο Ανδρέας Σαραντόπουλος.
(Αποσπάσματα του έργου μας υπό μορφή αναλογίου παρουσιάστηκαν μετά από πρόσκληση του συλλόγου Εκδοτών-βιβλιοπωλών, στην  Έκθεση βιβλίου στο Ζάππειο, στις 10 Σεπτεμβρίου για τους επισκέπτες της έκθεσης).

- ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Σε συνεργασία με το Τμήμα Λογοτεχνίας και το Παιδαγωγικό Τμήμα  του Πανεπιστημίου Αθηνών,  διακεκριμένοι εκπρόσωποι του Παιδαγωγικού, Λογοτεχνικού και Θεατρικού χώρου θα μας μυήσουν στο εκπαιδευτικό και Λογοτεχνικό έργο της Πηνελόπης Δέλτα και την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία. Τα έργα της, γαλούχησαν πολλές γενιές ελληνοπαίδων και παραμένουν επίκαιρα μέχρι τις μέρες μας.

- ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ
Παραστάσεις-Θεατρικά Παιχνίδια,  όπου  τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στα δρώμενα, με την παιδαγωγική επιμέλεια  του κορυφαίου παιδαγωγού και δημιουργού της μεθόδου του Θεατρικού Παιχνιδιού Λάκη Κουρετζή,  Διευθυντή σπουδών του Θεάτρου της Ημέρας.
Οι διαδραστικές αυτές παραστάσεις βασίζονται σε ερεθίσματα από τα κλασσικά παιδικά βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα  («Ο Μάγκας», «ο  Τρελλαντώνης»,  «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου», «Τα μυστικά του Βάλτου» κ.α), τα οποία ανέθρεψαν ολόκληρες γενιές.
Ειδικότερα:
«ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ»
Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται και γνωρίζουν την πρωτοπόρο Ελληνίδα συγγραφέα που γαλούχησε ολόκληρες γενιές με ερεθίσματα από τα παιδικά της βιβλία.
«ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ» Παράσταση Θεατρικού παιχνιδιού βασισμένου στα βιβλία της συγγραφέως που «αγγίζουν» το θέμα «Πατρίδα»  στη γενικότερη έννοια του. Με αντιπολεμικό και ειρηνιστικό χαρακτήρα, εξοικιώνουν τα παιδιά στο ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό θέμα.

«ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ & Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΗΝΕΠΟΛΗΣ ΔΕΛΤΑ με τη δική μας ματιά»
Τα μελαγχολικά θέματα των ιστοριών της συγγραφέως  συναντούν τα σημερινά παιδιά με μια πλέον αισιόδοξη διάθεση και προοπτική.

Οι συνεργάτες μας θεατροπαιδαγωγοί - απόφοιτοι της Σχολής Παιδαγωγικής Θεάτρου του Θεάτρου μας, ήδη επεξεργάστηκαν τα θέματα και προετοίμασαν τις διαδραστικές παραστάσεις ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών.

- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ
Εργαστήρια  για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους, θεατροπαιδαγωγούς, ηθοποιούς, όπου θα ευαισθητοποιηθούν και προσεγγίσουν βιωματικά,  θέματα μέσα από τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα, αποκτώντας έτσι την τεχνογνωσία, τις ευκολίες και τα μέσα ώστε να μεταφέρουν την δημιουργική αυτή διαδικασία στους μαθητές τους.

Η Πηνελόπη Δέλτα αποτελεί μια εμβληματική  γυναικεία παρουσία ανάμεσα στις πρωτοπόρες γυναικείες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα. Αγαπημένη αδελφή του Αντώνη Μπενάκη και  πιστή φίλη του Ελευθέριου Βενιζέλου, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την ταραγμένη περίοδο των Βαλκανικών πολέμων και της Μικρασιατικής Καταστροφής ως τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Είχε μια ζωή γοητευτική και δεμένη με την ιστορία του τόπου. Καθιερώθηκε στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας για το εμπνευσμένο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο της, για το οποίο άλλωστε τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών το 1930.
Θεωρούμε χρέος μας να ζωντανέψουμε μέσα από το θέατρο τη ζωή και το έργο της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέως και να ευαισθητοποιήσουμε το πλατύ κοινό αλλά και τα παιδιά με εκδηλώσεις αντάξιες της ποιότητας και του μεγαλείου του έργου της.