ΜΠΛΕ ΣΚΗΝΗ

Μετά την επιτυχία της προηγούμενης θεατρικής σεζόν
η «Πηνελόπη Δέλτα», ως μια γυναίκα σημερινή,

στο Θέατρο της Ημέρας για 2η χρονιά


Σε όλη μου τη ζωή δεν μπόρεσα να ζήσω...
Αλλά το χειρότερο ήταν
που δεν μπόρεσα ούτε και να πεθάνω...

Πηνελόπη Δέλτα

Μετά την επιτυχία της περασμένης θεατρικής σεζόν, το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, παρουσιάζει για 2η συνεχή χρονιά, το έργο «Πηνελόπη Δέλτα» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου σε σκηνοθεσία Ανδρομάχης Μοντζολή, η οποία αντιμετωπίζει την κορυφαία ηρωίδα ως μια γυναίκα σημερινή που έχει πολλά να πει στην εποχή μας. 

Την Πηνελόπη Δέλτα ενσαρκώνει η Τζένη Καλλέργη. Νέος πρωταγωνιστής στο ρόλο του Εμμανουήλ Μπενάκη ο καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Σίσκος, ο οποίος επανεμφανίζεται στη θεατρική σκηνή μετά από πολλά χρόνια απουσίας. Tο φλογερό έρωτα της ζωής της Ίωνα Δραγούμη ερμηνεύει ο Θεόφιλος Βανδώρος και την πιστή της Μαριάνθη η ΡάσμηΤσόπελα.
Να σημειώσουμε ότι τη μουσική της παράστασης συνθέτει, γράφοντας πρώτη φορά για το θέατρο, ο δημοφιλής ερμηνευτής Γιάννης Κότσιρας, ενώ τους στίχους των τραγουδιών ο στιχουργός Οδυσσέας Ιωάννου.


Η Πηνελόπη Δέλτα αποτελεί εμβληματική παρουσία ανάμεσα στις πρωτοπόρες γυναικείες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα. Κόρη του Εμμανουήλ Μπενάκη, αγαπημένη αδελφή του Αντώνη Μπενάκη (Τρελλαντώνη) και πιστή φίλη του Ελευθέριου Βενιζέλου, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την ταραγμένη περίοδο των πρώτων δεκαετιών του 20ουαιώνα. Η ζωή της, γοητευτική και τραγική συνάμα, παρουσιάζεται στην παράσταση αυτή, εστιάζοντας στις «σχέσεις και συναντήσεις» που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά της και καθόρισαν την πορεία της, όπως η ίδια κατέγραψε στα ημερολόγια και τα έργα της. Η ιστορία της, άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του τόπου, ξεδιπλώνεται μπροστά μας, παράλληλα με τα σύγχρονα του καιρού της γεγονότα, τα οποία καλύπτουν σχεδόν μισό αιώνα σύγχρονης Νεοελληνικής ιστορίας. Η Πηνελόπη Δέλτα καθιερώθηκε στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας για το εμπνευσμένο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο της, για το οποίο άλλωστε τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών το 1930.

«Η Πηνελόπη Δέλτα είναι μια γυναίκα σημερινή, μια γυναίκα που θέλει να διαλέξει τη ζωή της, να κατευθύνει το πεπρωμένο της, να ορίσει τη μοίρα της. Επιλέγει έστω τον θάνατό της»,  σημειώνει η Ανδρομάχη Μοντζολή που υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης. «Η ελευθερία που επιζητεί, στο πλαίσιο μιας  αυταρχικής μεγαλοαστικής οικογένειας και μιας κλειστής κοινωνίας στην Αλεξάνδρεια των αρχών του αιώνα μας, την φέρνουν αντιμέτωπη  με την αίσθηση του καθήκοντος, τα πρέπει,  τα «κοινωνικά πορτρέτα». Στην προσπάθειά της  να υπερασπίσει την προσωπική της ελευθερία, αρχίζει να γράφει  « Θα αρχίσω και εγώ να γράφω. Να κρύβομαι εκεί», να δημοσιεύει, να ασχολείται με τα κοινά.  Ο έρωτας – ανεκπλήρωτος, οδυνηρός- λειτουργεί καταλυτικά σαν πηγή έμπνευσης, δύναμη ζωής, απόπειρα ελευθερίας που οδηγεί στην υπέρβαση» καταλήγει η σκηνοθέτις.

Από την πλευρά του ο συγγραφέας του έργου Γιώργος Α. Χριστοδούλου σημειώνει: «Η «Πηνελόπη Δέλτα» είναι το 4ο –στη σειρά- θεατρικό έργο μου που ανεβαίνει στη σκηνή. Γράφτηκε στην Αμερική, πριν δύο χρόνια, με αφορμή τις διαλέξεις που έδινα εκείνη την περίοδο σε Πανεπιστήμια του Τεννεσί. Θυμάμαι, πόσο με είχε συνεπάρει η ζωή κι η ιστορία αυτής της γυναίκας. Της μάνας, της πατριώτισσας, της παιδαγωγού αλλά και της πρώτης γυναίκας στην Ελλάδα που έγραψε παιδικά μυθιστορήματα, διαβαίνοντας τα πιο δύσκολα χρόνια της νεώτερης Ιστορίας μας, για να δείξει στο τέλος την αλήθεια σε αυτούς που ήρθαν, έρχονται και που θα ‘ρθουν… Η μελέτη των στοιχείων της ζωής της μου έδειξε την  αδιάσπαστη συνέχεια της ιστορίας, τη μοίρα-κατάρα αυτού του τόπου να κάνει και να ξανακάνει τα ίδια λάθη χωρίς να μαθαίνει…»

Μιλώντας για την πρώτη του φορά στη γραφή μουσικής για το θέατρο ο Γιάννης Κότσιρας σημειώνει: «Προσπάθησα να υπηρετήσω το κείμενο, την ιστορία και την προσωπικότητα της σπουδαίας Πηνελόπης Δέλτα. Το κείμενο του Χριστοδούλου, πολύ ιδιαίτερο. Με την αναγκαία τυπικότητα της εποχής αλλά και τον βαθύ συναισθηματισμό όπου χρειαζόταν. Όλα με μέτρο. Και είμαι λάτρης του μέτρου.  Η πραγματική όμως συγκίνηση ήρθε όταν είδα αυτά τα τέσσερα πλάσματα επί σκηνής. Τέσσερις μεγάλους ηθοποιούς, σαν αερικά να κινούνται και να ενσαρκώνουν τους ρόλους, σαν να είχαν ζήσει από πρώτη ματιά τα γεγονότα. Κάθε λέξη, κάθε ανάσα, κάθε κίνηση, έμοιαζε μελετημένη από καιρό κι ας ήταν οι πρώτες τους επαφές με το κείμενο. Με συγκίνησαν πάρα πολύ και ευελπιστώ όλα αυτά τα συναισθήματα που μου γέννησαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, να κατάφερα να καταγραφούν σε νότες».


Συντελεστές της παράστασης:
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Τζένη Καλέργη, Γιώργος Σίσκος,  Θεοφιλος Βανδώρος, Ράσμη Τσόπελα.

Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Μοντζολή. Τα σκηνικά και τα κοστούμια εποχής επιμελείται ο Ανδρέας Σαραντόπουλος.
Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Γιάννης Κότσιρας, τους στίχους ο Οδυσσέας Ιωάννου, ενώ τους φωτισμούς και τα βίντεο επιμελείται ο Κώστας Κιμούλης.

Παραστάσεις:
Για το κοινό:κάθε Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:00
Έναρξη παραστάσεων:Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015
Τιμές εισιτηρίων:14 € γενική είσοδος, 10 € φοιτητικό-ομαδικό,ΑΜΕΑ, ανέργων με κάρτα ανεργίας
Για σχολεία:καθημερινά 10:00 π.μ.-12:00 κατόπιν συνεννοήσεως, τιμή εισιτηρίου: 8 €

Διάρκεια παράστασης: 1.50’ (με το διάλειμμα)

Προπώληση  εισιτηρίων:

 

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι, (Μετρό Πανόρμου) Τ.Κ. 115 24,
τηλ. 2106929090, 2106995777, fax: 2106923470,site:
www.theatro-imeras.gr, e-mail: info@theatro-imeras.grΤο Θέατρο της Ημέρας φιλοξενεί:

ΤΡΕΙΣ ΨΗΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Three tall women
του
ΈΝΤΟΥΑΡΝΤ  AΛΜΠΥ

η ομάδα
«Ν.ΕΛ.Ε.ΑΝΑ»
παρουσιάζει
το έργο του Έντουαρντ Aλμπυ
«ΤΡΕΙΣ ΨΗΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ»,
σε μετάφραση και σκηνοθεσία τού
Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου,
για 4 παραστάσεις
στο
ΘΕΑΤΡΟ της ΗΜΕΡΑΣ
Σάββατο, 6,13, 20, 27 Φεβρουαρίου 2016 – στις 9.00΄μμ     Ο Έντουαρντ Φράνκλιν Aλμπυ Γ' , [Edward Franklin Albee III , 12 Μαρτίου 1928, διακεκριμένος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, βραβευμένος με τρία βραβεία Πούλιτζερ στην καριέρα του - το τρίτο για τις «Τρείς ψηλές γυναίκες», Three Tall Women (1990-1991)], υιοθετήθηκε όταν ήταν μωρό από ένα ζευγάρι εκατομμυριούχων, τον Ριντ και την Φράνσις Aλμπυ. Η Φράνσις ήταν η τρίτη σύζυγός του Ριντ, 23 χρόνια μικρότερη και ένα κεφάλι ψηλότερη από τον άνδρα της.
     «Από την αρχή ένιωθα λίγο αποπροσανατολισμένος», λέει ο Aλμπυ. «Ποτέ δεν πίστεψα ότι ανήκα σε αυτούς τους ανθρώπους και σε αυτό το περιβάλλον. Ήταν βαθιά προκατειλημμένοι και αντιδραστικοί». Θα πρέπει και οι ίδιοι να ένιωθαν το ίδιο για εκείνον, καθώς τον αποκλήρωσαν όταν εγκατέλειψε το σπίτι σε ηλικία 18 ετών. Επειδή ήταν ομοφυλόφιλος; «Οχι, η ομοφυλοφιλία δεν είχε ποτέ συζητηθεί μέσα στην οικογένεια» λέει  «ήταν επειδή έφυγα από το σπίτι. Για όνομα του Θεού, αν αγοράσεις ένα παιδί, του δώσεις μια σωστή μόρφωση και το φροντίσεις όλα αυτά τα χρόνια, πώς τολμάει να σου φύγει;».
     Το έργο του «Τρεις ψηλές γυναίκες», -έργο με πολύ χιούμορ αλλά και με πολύ σκληρότητα- είναι η ανατομία μιας ζωής, είναι ένα έργο αυτογνωσίας. Ένα έργο που προσπαθεί, μέσα απ’ τα γέλια, να ξορκίσει το φόβο του θανάτου, φυσικού και συμβολικού. Κι όπως ο ίδιος παραδέχεται, αναφέρεται μεν στην θετή, εξουσιαστική μητέρα του (με την οποία ο συγγραφέας είχε σχέση αγάπης-μίσους) αλλά  -παρόλο που είναι ένα καυστικό πορτραίτο της- δεν το βλέπει ως εκδίκηση, παρά ως μεταθανάτια συμφιλίωση μ' εκείνην και με τον ίδιο τον θάνατο.

 μετάφραση-σκηνοθεσία
(σκηνικά – κοστούμια – φώτα – επιμέλεια μουσικής )
Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος

βοηθός σκηνοθέτη
Aννυ Ζερβού

παίζουν
Αναστασία Τσώμου
Ελένη Ζάμπρα
Νίκη Πολύζου
Ευθύμης Τζώρας

φωτογραφίες
Σταύρος Ανδριώτης

επιμέλεια παράστασης
(επιμέλεια σκηνικών-κοστουμιών, χτενίσματα)
Ευθύμης Τζώρας

βοηθός παράστασης
Χιονία Χιωτέλλη

ήχος
Aννυ Ζερβού

φως
Γιώργος Σηφάκης

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΑΜΕΙΟΥ :  210 6929090 - 210 6995777
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : ταμείο θεάτρου
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  
6980309039, 6948822627

τιμές εισιτηρίων:
γενική είσοδος: 10€
μειωμένο (φοιτητικό, ατέλειες, ανέργων): 5€

διάρκεια παράστασης:
2 ώρες & 45', με το διάλειμμα


ΘΕΑΤΡΟ της ΗΜΕΡΑΣ
Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι , στάση μετρό: Πανόρμου, (έξοδος Χατζηκωνσταντή)